Sam de Nijs en zijn NK MTB

Sam de Nijs en zijn NK MTB />

28-07-2016

Blog, MTB, NK, Sam de Nijs, 2016

NK MTB junioren 17 Juli 2016

Het NK is altijd een belangrijke wedstrijd in mijn seizoen. Hier kan je het seizoen maken of verliezen, waardoor je nieuwe doelen moet zetten. In de voorbereiding op een NK gaat het altijd net even anders dan normaal, ik ga bijvoorbeeld al een week van te voren naar het parcours om het te verkennen en het goed in me op te kunnen nemen. Zo gebeurt dat ook dit jaar: we reizen met het gehele team (MTB-team Noord-Holland) af naar het Brabantse Nieuwkuijk om daar gezamenlijk het parcours te verkennen en dingen te proberen. Het is een niet al te moeilijke ronde dit jaar met nauwelijks tot geen hoogteverschil en veel korte bochten achter elkaar. Eenmaal de ronde te hebben gereden komt het vertrouwen er langzaam in. We proberen tijdens het verkennen van de ronde al verschillende dingen uit, zoals kijken of er op bepaalde stukken een stukje kan worden afgestoken indien het niet wordt afgelint de volgende week. Tijdens de parcoursverkenning heb ik niet veel meer mee dan een bidonnetje met limonade en in de auto had ik alvast een aantal broodjes gegeten.

Vrijdag 15 Juli 2016

Ik heb deze dag expres een dag vrij gevraagd van mijn werk. Ik schat mezelf in als kanshebber en wilde niks aan het toeval overlaten. Ik neem deze dag genoeg rust en bereid mezelf mentaal voor op de wedstrijd en dan met name de eindsprint, want dat is wat ik verwacht op zondag!

Zaterdag 16 Juli 2016

De dag voor de wedstrijd. Op deze dag bereid ik mij volledig voor op het NK, zowel mentaal als in de vorm van het klaarmaken van mijn fiets en mijn bidons en de TORQ voeding klaarleggen. Ik drink op de dag voor de wedstrijd genoeg zodat kramp niet tot de gevaren zal behoren. De avond voor de wedstrijd pak in mijn tas in leg ik alles klaar en pak ik mijn tas in en check ik 2 keer of ik alles mee heb.

Zondag 17 juli 2016

Om 6:30 uur staat de wekker en om 7:15 stappen we in de auto onderweg naar Nieuwkuijk. Dit moet de dag worden waarop het moet gaan gebeuren. In de ochtend heb ik nog mijn bidons gevuld: 3 bidons met voeding, 2 normale gels en 2 gels met guarana (extra caffeïne voor de focus), 2 bidons met limonade voor in de auto en 6 bidons met water voor het koelen tijdens de wedstrijd en voor na de koers 1 shaker met recovery à 150 ml poeder en 500 ml water. Eenmaal aangekomen op het parcours kleed ik me verder aan en ga ik met mijn ploeggenoten het parcours op. Nog even 2 rondes rijden om te zien of er nog dingen veranderd zijn. Na het inrijden heb ik nog ongeveer 1,5 uur tot de start van de wedstrijd en luister ik rustig een muziekje en ontspan ik mezelf helemaal. Ik heb tegen deze tijd mijn eten allang achter de kiezen zitten, ik zorg er altijd voor dat ik 2 uur voor de start helemaal klaar ben met eten. Mijn eten bestaat op de wedstrijddag uit bolletjes met suiker. Aan de hand van de duur tussen mijn ontbijt en het laatste eet moment bepaal ik het aantal broodjes dat ik nog eet. Het is inmiddels 45 minuten voor de start van de wedstrijd ik zet mijn muziek aan en stap op de rollerbank en doe 2 steigerungs een aantal sprintjes en ik rijd 1 keer een aantal minuten op een hoog tempo.

Ik doe nog een schoon warmte hemd aan en een schoon shirt. Het is nu een kwartier voor de start. Ik ben helemaal klaar, neem de eerste energie gel in en pak mijn wedstrijdbidon met TORQ energydrink.

 

Ik word als 5e opgelijnd en sta dus op de eerste rij! Het startschot valt en ik ben snel weg ik kom als eerste de bocht uit en hou dit vol tot ik me even inhoud om niet tegenwind op kop te zitten. In de eerste ronde wordt er hard gereden en ik moet goed koelen om geen prestatieverlies te lijden. De kopgroep van 3 man is inmiddels gevormd en deze houdt de hele wedstrijd stand. 3 rondes voor het eind krijg ik een gel met guarana aangereikt in de verzorging en deze geeft mij de mentale boost om scherp te blijven in de laatste rondes. Deze rondes vliegen voorbij en we blijven met z’n 3en bij elkaar dus ik maak me in deze rondes op voor een eindsprint. Dit moet DE eindsprint worden. Ik houd me goed in de laatste 2 rondes en let goed op de gevaren die kunnen opduiken zoals een valpartij. Pas in de laatste kilometer schuif ik op naar de 2e plaats. Deze 2e plaats wordt me ook snel weer ontnomen want 250 meter voor de finish word ik nog ingehaald en moet ik als 3e beginnen aan de eindsprint die meer dan goed moet gaan. Ik heb in de 1 na laatste bocht een kleine achterstand van 30-40 meter en ik denk al bij mezelf “daar gaat mijn titel” maar die gedachte is na 5 seconden weer weg want ik lig alweer nummer 2 en met een hoge snelheid loop ik in op de nummer 1 die niet durft te trappen in de laatste bocht. Zij aan zij wordt het in de laatste meters beslist en weet ik mijn voorwiel als eerste over de streep te drukken. Iets waar ik al een paar jaar van droom is nu werkelijkheid. Het nationale tricot hangt het komende half jaar om mijn schouders!

Sam de Nijs Wint NK MTB junioren

============================

Sam de Nijs, 18 lentes jong, is mountainbiker op internationaal niveau bij de junioren (17 en 18 jaar). Hij is ambassadeur van TORQ sportvoeding en rijder bij MTB Team Noord-Holland.

Sam is te volgen op Facebook via https://www.facebook.com/sam.denijs.7

Recent stories

Slapen na inspanning />

Slapen na inspanning

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor je humeur, het is ook een belangrijk herstel mome...

08-11-2018

Sporten in de hitte - 6 tips />

Sporten in de hitte - 6 tips

Het is volop zomer en elk weekend kun je meedoen aan een sportevenement. Super leuk natuurlijk in da...

02-07-2018

How to: Eten en drinken tijdens een korte afstand triathlon />

How to: Eten en drinken tijdens een korte afstand triathlon

De triatlon bestaat al uit zoveel onderdelen; zwemmen, fietsen, lopen (en eigenlijk horen hier de wi...

04-06-2018

Wedstrijden en voeding hoe doet pro MTB-er Robbert de Nijs dat? />

Wedstrijden en voeding hoe doet pro MTB-er Robbert de Nijs dat?

De mooie tijd van het jaar komt er weer aan, en iedereen ontwaakt weer uit zijn winterslaap. Het voo...

02-05-2018